Dieta dla kobiet w ciąży

ciazaNie musisz teraz jeść za dwoje, ale dla dwojga. Jeśli będziesz pamiętała, że wszystko, co trafia na twój talerz, serwujesz także maleństwu, zaczniesz świadomie komponować swoje posiłki.
Dieta przyszłej mamy nie różni się bardzo od …

Warzywa dla dziecka

Mój mąż jest Hindusem, wiec gotuję dla niego wiele potraw z indyjskimi przyprawami. Czy może je jadać nasza 4-letnia córka?
Można spróbować podać dziecku takie potrawy. Jeśli mała je zaakceptuje i będzie jeść tyle, ile …

Węglowodany

O węglowodanach napisano już chyba wszystko, chociaż co chwila naukowcy zaskakują nas nowymi odkryciami dotyczącymi tego makro składnika diety. Po latach badań i wniosków na węglowodany patrzymy zupełnie inaczej, niż – powiedzmy – jeszcze 30 …

Witamina E na ból mieśni

tabletka-musujacaJeżeli bolą was po treningu mięśnie, a ból utrzymuje się dłużej, być może powinniście pomyśleć o dodatkowej suplementacji witaminą E. Według naukowców amerykańskich, ludzie przyjmujący dodatkowe ilości tej witaminy mogą odczuwać po treningu znacznie mniejszy ból mięśni oraz lżejsze zmęczenie …

Jak to jej powiedzieć

Mam do ciebie krótkie pytanko dotyczące mojej dziewczyny. Jesteśmy ze sobą od pół roku, myślę, ze ją kocham i chciałbym jej to powiedzieć. Jak to zrobić, żeby dobrze zabrzmiało?

Wiesz, pół roku to dość sporo jak na znajomość i jeżeli …

Ból kolan i pleców

bol plecowChrupanie w kolanach
Spora część kulturystów narzeka na ta, że podczas ćwiczeń związanych z uginaniem kolan, wydobywają się z nich dziwne chrupnięcia. Jeżeli ten problem dotyczy was, być może powinniście spróbować następujących rzeczy- w dni, kiedy ćwiczycie nogi, przed treningiem …

Węglowodany – Monosacharydy

batonMonosacharydy – Są podstawową cząsteczką tworzącą wszystkie węglowodany, naukowcy rozpoznali i opisali ponad 200 monosacharydów, co daje obraz tego, jak bardzo różnorodna są grupą. Przyjrzyjmy się najczęściej spotykanym.

GLUKOZA – jest cukrem naturalnie obecnym w pożywieniu. Innymi jej nazwami są …

Disacharydy – Węglowodany

CUKROZA – czyli cukier stołowy, jest najbardziej rozpowszechnionym węglowodanem. Jest związkiem dwu molekuł: glukozy i fruktozy. Można ja znaleźć praktycznie! wszędzie – od słodyczy począwszy, przez wypieki, napoje, na przetworach kończąc. Niestety, ma bardzo zły wpływ na poziomu glukozy we …

Polisacharydy – skrobia i błonnik

skrobiaPolisacharydy

SKROBIA – to jeden z bardziej znanych węglowodanów złożonych. Cząsteczka skrobi składa się z długiego łańcucha molekuł glukozy. Duże jej ilości znajdują się m. in. w chlebie, płatkach pełnoziarnistych, makaronach, ryżu, ziemniakach oraz roślinach strączkowych. Istnieją także przetworzone formy …

Najważniejsze zadanie węglowodanów

Nie należę bynajmniej do gorących zwolenników diet opartych przed wszystkim na węglowodanach, ale zapewnianie sobie ich spożycia jest rzeczą o kluczowym znaczeniu. Szczególną wagę ma to w przypadku ludzi uprawiających sporty siłowe, wymagające wydatkowania na treningach olbrzymich dawek energii. Ponieważ …