Gatunki alkoholi

Gatunków alkoholi znamy bez liku, ale najważniejsze trzy grupy to piwa, wina i spirytualia. Te ostatnie różnią się od dwóch poprzednich chemicznym procesem destylacji, która zwiększa stężenie i czystość etanolu. Koncentrowanie alkoholu doprowadziło do produkcji …

Historia disulfiramu

Historia disulfiramu

Działanie disulfiramu poznano podczas II wojny światowej w Danii w firmie farmaceutycznej Medicinalco. Stosowano tam zasadę, że odkrywcy nowych leków testowali je na sobie przed dopuszczeniem do sprzedaży. Tak właśnie postępował dr Jens …

Jak uniknąć kaca?

Kac – i jak go uniknąć

Organizm przekształca alkohol w aldehyd octowy, następnie w kwas octowy i w końcu w dwutlenek węgla. Głównym sprawcą kaca jest najprawdopodobniej aldehyd octowy, znany z tego, że powoduje ból …

Wpływ alkoholu na wątrobę, nerki i pociąg seksualny

Wątroba

Głównym organem usuwającym alkohol z organizmu jest wątroba, choć, jak się już o tym przekonaliśmy, czyni to bardzo wolno. W istocie, znane są przypadki osób, które „wpadły” na teście alkomatowym 24 godziny po ostatnim drinku. Alkohol pobudza również przemianę …

Wpływ alkoholu na słuch, skóre i żołądek

Układ słuchowy

Odpowiada za poczucie równowagi. Alkohol zmienia gęstość tkanki i płynów w uchu. Im większa ilość wypitego alkoholu, tym większe zmiany, aż do momentu, gdy zupełnie stracimy poczucie równowagi. W efekcie kołyszemy się i zataczamy, próbując zrekompensować uczucie, że …

Skutki picia alkoholu

Wątroba potrafi przetwarzać duże ilości alkoholu, potrzebuje jednak na to czasu. Jeśli ktoś wypije naraz zbyt wiele, może nawet umrzeć. Dawką śmiertelną może okazać się 400 ml etanolu, czyli ilość zawarta w litrze wódki. Normalna wątroba przetwarza 12 ml (10 …

Alkohol i biochemia

Alkohol i biochemia

Możemy przeanalizować próbkę napoju alkoholowego i przekonamy się, że zawiera oprócz alkoholu i wody wiele innych substancji. Na przykład litr Guinnessa, słynnego irlandzkiego piwa, oprócz tego, że dostarcza 370 kilokalorii, zawiera:

alkohol 30 g
węglowodany 30 g …

Alkohol = etanol

Słowo „alkohol” potocznie oznacza alkohol etylowy, czyli etanol – tak brzmi jego właściwa nazwa chemiczna. Alkohol uzyskuje się na dużą skalę dwiema metodami: drogą fermentacji cukrów lub poprzez reakcję wody z etylenem. Pierwszy sposób prowadzi do uzyskania alkoholu „naturalnego”, w …

Alkohol

Gdy cukier fermentuje pod wpływem drożdży, w efekcie zazwyczaj powstaje alkohol. Inaczej jednak niż w przypadku cukru, dla którego chemicy są w stanie znaleźć substytuty, nie ma substytutów dla alkoholu. W niniejszym rozdziale spojrzymy na ten związek okiem chemika – …

Idealny słodzik

Mimo że potrafimy zaprojektować słodką cząsteczkę, istnieją jeszcze inne czynniki mogące spowodować, iż nie będzie się ona nadawać do powszechnego użytku. Większość sztucznych słodzików, odkrytych do tej pory, rozkłada się podczas podgrzewania, co jest wielką wadą, gdyż uniemożliwia ich używanie …