Klasyczne środki słodzące

Klasyczne środki słodzące.

Słodzików ekstensywnych, jak na to wskazuje ich nazwa, trzeba używać w stosunkowo dużych ilościach, aby uzyskać pożądany poziom słodyczy. Glukoza, sorbit i ksylit są, podobnie jak cukier, słodzikami ekstensywnymi. Poziom słodkości mierzy …

Pochodne cukru

Cukier można przekształcać w węglowodory, otrzymywane zwykle przez przemysł petrochemiczny, dwoma sposobami. Jeden polega na fermentacji alkoholowej cukru, którą należałoby kontynuować, podgrzewając otrzymany alkohol, tak aby przekształcić go w bardziej użyteczny gaz – etylen. To …

Cukier jako surowiec chemiczny

Cukier jest wspaniałym surowcem przemysłu rolnego, pomijając nawet jego zastosowanie jako produktu spożywczego. Trzcina cukrowa i buraki, niezależnie od odżywczych wartości cukru, są doskonałymi roślinami uprawnymi. Trzcina i buraki cukrowe mogą być uprawiane jako źródła …

Miód

Wielu przeciwników cukru wybiera miód, uważając go za zdrowszy, ale bliższe przyjrzenie się temu produktowi pokazuje, że jest to mniemanie złudne. Miód bowiem jest po prostu mieszaniną cukrów.

Miód jest stary jak świat. Istnieją wzmianki o pszczołach sprzed 5000 lat, …

Co powinniśmy myśleć o cukrze?

Co więc powinniśmy myśleć o cukrze? Czy powinniśmy za wszelką cenę go unikać? W rzeczywistości prawie niemożliwe jest zupełne wystrzeganie się cukru, ponieważ nie można by wówczas spożywać warzyw i owoców. Z jakiegokolwiek punktu widzenia by nie spojrzeć, chemicznego czy …

Cukier – puste kalorie

Profesor John Yudkin pisał, że cukier to po prostu „puste kalorie”, ponieważ nie dostarcza niczego poza energią. I rzeczywiście, cukier nie zawiera żadnego spośród składników koniecznych do racjonalnego odżywiania, takich jak białka, witaminy i sole mineralne, niezbędnych do regeneracji organizmu …

Cukier i cukrzyca

Dawniej lekarze przestrzegali chorych na cukrzycę, aby za wszelką cenę unikali cukru, bowiem brakuje im w organizmie insuliny koniecznej do zużytkowania glukozy i uwolnienia zawartej w niej energii. Dopóki insulina nie była dostępna w aptekach, lekarze zalecali swoim pacjentom dietę …

Glukoza

Glukoza nazywana bywa „cukrem krwi”, ponieważ stanowi 0,1% naszej krwi. Organizm stara się utrzymywać tę zawartość na stałym poziomie. Glukoza uzyskana z pożywienia, dzięki działaniu enzymów w naszym żołądku, może przeniknąć prosto do krwiobiegu i być dostarczona do miejsca, gdzie …

Cukier

Impuls do zmian w przemyśle cukierniczym dały wojny napoleońskie i blokada Francji przez brytyjską marynarkę wojenną, która odcięła dostawy cukru z francuskiej kolonii, Dominikany (Haiti). Napoleon polecił francuskim naukowcom znaleźć inne źródła otrzymywania cukru. Postanowili oni kontynuować prace Andrzeja Marggrafa, …

Trzcina cukrowa

Trzcina cukrowa pochodzi z Polinezji. Stamtąd została sprowadzona najpierw do Chin, a następnie do Indii, gdzie około 700 r. przed narodzeniem Chrystusa metodą rafinacji otrzymano z niej cukier. Powoli uprawy trzciny cukrowej rozprzestrzeniały się w kierunku zachodnim, przez Persję do …